Rå hytte

Fin artikkel av kunsthistoriker Egil Forboe i Bonytt/Klikk idag.

 

Artikel av Egil Forboe for Bonytt/ Klikk

ARKITEKTTEGNET HYTTE AV TOMMIE WILHELMSEN:

Er dette Norges råeste hytte?

 

 

Lav plassering, enorm utsikt.

Eigil Forboe

Publisert 27.03.2012


I de siste årene har en bølge av originale
arkitekttegnete hytter ved sjøen skyllet inn over oss.

Hyttene setter opplevelse av landskapet i høysetet, mer enn de prøver å imponere oss med sin størrelse.

Se bare på denne naturnære hytta på toppen av svaberget ved Kragerø, arkitektens superhytte på Hvaler og den lange, smale minimalisthytta ved Hardangerfjorden.

Arkitektens perlerad av prosjekter

Hytta du ser her er tegnet av den profilerte Stavanger-arkitekten Tommie Wilhelmsen.

Han er blant annet kjent for det spektaktulære utsiktpunktet himmelhøyt over Aurlandsfjorden, Villa Hellearmenminihytta i tre ved sjøen og en utrolig futuristvilla ved Stavanger.

Arkitekt Tommie Wilhelmsen Arkitektur

ET HUS MED SÆRPREG: De spenstige linjene og måten deler av veggen er skåret ut på, gir trehytta en helt unik form. © FOTO: Nils Petter Dale

Arkitekt Tommie Wilhelmsen Arkitektur= SKREDDERSYDD TERRASSE: Plattingen utenfor stuedøren er figurskåret og danner blant annet et lite amfi. © FOTO: Nils Petter Dale

Hytta kryper ned mot terrenget

Denne stilrene hytta på 120 kvadratmeter ligger ved idylliske Østhusvik på Rennesøy ikke langt unna Stavanger. Den ble ferdigstilt i 2010 og hovedideen var å legge huset ekstra lavt i terrenget.

- Det er svært vanlig å legge hytter høyt i terrenget for å få mest mulig utsikt. Her gikk vi motsatt vei. Vi plasserte bygningen lavt og lunt slik at den kryper tett ned mot terrenget. Slik som mange hus på blant annet Vestlandet gjør, forteller arkitekt Tommie Wilhelmsen til Bonytt.no.

- Denne lave plasseringen forhindret imidlertid ikke at det er prima sjøutsikt fra den intime stuesonen på det nederste nivå i hytta, utdyper han.

Åpner seg totalt mot sjøen

I tillegg åpnet Wilhelmsen bygningen maksimalt mot terrenget, solen og havet.

Dette illustreres blant annet av de store vinduene som går fra gulv til tak, foldedørene i fronten og den originalt kurvete stein- og treterrassen. Den fungerer som et eget, fristende uterom i direkte forlengelse av stuene.

Arkitekt Tommie Wilhelmsen Arkitektur=

TRANSPARENTE ROM: Fra utsiden ved terrassen ser du tvers gjennom hytta og rett ut på den blinkende fjorden i bakgrunnen. © FOTO: Nils Petter Dale

 

Alle nivåvariasjonene i anlegget, ute som inne, gir beboerne en opplevelse av dynamikk, og dette arkitektoniske grepet integrerer også bygningen og terrassene i kystlandskapet.

Furu, betong og eik

Utvendig er hytta kledd med mørkbeiset furupanel. De lysere, inntrukne partiene er av oljet eik.

Gulvet i kjøkken- og spisestuesone har et lysegrått, såkalt vannglasslipt betonggulv. Dette er utmerket å ha i et område med mye tråkk. Både bakvegg og peis er av mur og betong, og stuegulvet et lite trinn ned er belagt med brede, ubehandlete Dinesen eik gulvplanker. Taket er laget av norsk eik fra Øyna. Vindusomrammingene er i eik heltre.

- Målet med denne materialmiksen var blant annet å skape et interiør med spenning mellom myke og harde materialer, kommenter arkitekten.

Bygninger bør respektere naturen

- Dette er et kjempefint prosjekt, kommenterer arkitekt Brit Sejersted Bødtker til Bonytt.no.

- Det er bra at noen våger å tegne hytteløsninger med nærhet til, og med respekt for naturen, mener Oslo-arkitekten.

- Dette er forenklet arkitektur i naturmaterialer. Det gir en en god ramme rundt naturopplevelsen og forsterker landskapet vi ønsker å oppleve. I tillegg er det noe lett og lekent, nesten japansk over denne Rennesøy-hytta.

Hytte Rennesøy Arkitekt Tommie Wilhelmsen Arkitektur=

TRE ROM I ETT: Her ser du hvordan stuen er oppdelt i tre hovedsoner; stue, spisestue og kjøkken. © FOTO: Nils Petter Dale

Arkitekt Tommie Wilhelmsen Arkitektur=

STILRENT ROM FOR FLAMMER: Peisen er lagt slik at ildstedet, flammen ligger nesten på gulvnivå. © FOTO: Nils Petter Dale

 

Stuesonen på det nederste nivå er et sted med utsikt og en særegen, naturlig ro. Det lyse treverket både på gulv og tak danner en utmerket ramme omkring de få, men velplasserte stoppmøblene som er her.

Arkitekt Tommie Wilhelmsen Arkitektur=

PANORAMA FRA STUEKROKEN: Med ekstra høye vinduer får eierne full utsikt over sjøen. © FOTO: Nils Petter Dale

Arkitekt Tommie Wilhelmsen Arkitektur=

ET GULV TIL HYGGE: Stuegulvet er oppdelt i to nivå, og avslapningsdelen i forgrunnen har fått et massivt tregulv av brede planker. Dette er et varmt og hyggelig materiale som passer her. © FOTO: Nils Petter Dale

 

Dialog med byggherrer betyr mye

- Arkitektkontoret har nå eksistert i ti år, og vi er av de svært få norske arkitekter som har spesialisert seg på kun private hytter og boliger, sier Wilhelmsen til Bonytt.no

Det betyr at vi over tid har kunnet forfine og stadig utvikle dialogen med byggherrene vi har kontakt med, sier Tommie Wilhelmsen.

- God arkitektur handler ikke bare om praktiske spørmål, men også om sanselige kvaliteter, velvære og drømmer, sier han.

Arkitekt Tommie Wilhelmsen Arkitektur=

SAMSPILL MELLOM STILRETNINGER: Et smekkert stilmøbel matcher det hypermoderne interiøret på en utmerket måte. © FOTO: Nils Petter Dale

 Arkitekt Tommie Wilhelmsen Arkitektur=

Arkitekt Tommie Wilhelmsen Arkitektur © Tegning: Tommie Wilhelmsen

Arkitekt Tommie Wilhelmsen Arkitektur=

Arkitekt Tommie Wilhelmsen Arkitektur © Tegning: Tommie Wilhelmsen